Monday, February 7, 2011

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΑ


Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή μας. Καθώς η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού, τις περισσότερες φορές με το πρόσχημα της δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 85% των Κυπρίων καταναλωτών δεν θέλουν να δοκιμάσουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό (μετά την Ελλάδα) που καταμετρήθηκε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις το 10% των Κυπρίων καταναλωτών δεν το ενοχλεί να καταναλώνει τέτοια τρόφιμα. Γενικά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αποστρέφονται τα τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό απόρριψης 72%).
Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.
 Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία. «Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους»,.
    Οι Αμερικανοί έχουν παρέμβει για να προστατεύσουν τα δικά τους οικονομικά  συμφέροντα και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, αφού είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων. Δεν νοιάζονται για τις πιθανές επιπτώσεις στην  υγεία και το περιβάλλον τόσο στη δική τους χώρα όσο και παγκόσμια. Επιμένουν –  εκτός από τον πόλεμο και την ειρήνη – να καθορίζουν ακόμα και το τι μπαίνει στο πιάτο μας.

No comments:

Post a Comment