Sunday, February 6, 2011



                      ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Τον Ιανουάριο του 2002 ένα όχι και τόσο λαμπρό άστρο στον αστερισμό του Μονόκερου και σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη, έγινε ξαφνικά 600.000 λαμπρότερο από τον Ήλιό μας. Η φωτεινή αυτή έκρηξη δημιούργησε ένα φαινόμενο γνωστό ως «φωτεινή ηχώ», όπου το φως του άστρου αντανακλάται συνεχώς από τα νέφη σκόνης που το περιβάλλουν. Σε αντίθεση με την πιο συνηθισμένη έκρηξη καινοφανούς, κατά την οποία το υδρογόνο, που εναποθέτει ένα συνηθισμένο άστρο στο συμπαγή λευκό νάνο-συνοδό του εκρήγνυται αυθόρμητα σαν μια γιγάντια βόμβα υδρογόνου αφήνοντας πίσω της ένα υπέρθερμο αστρικό πυρήνα, το άστρο της φωτογραφίας δεν απέβαλε τα εξωτερικά του τοιχώματα. Αντιθέτως, αύξησε δραματικά το μέγεθός του, μειώνοντας παράλληλα την επιφανειακή του θερμοκρασία σε παραπλήσια θερμοκρασία με αυτήν μιας κοινής λάμπας πυρακτώσεως!( Mεγένθυνε τις φώτο κ θα καταλάβεις. )

[φωτογρ: NASA, European Space Agency, and H.E. Bond (STScI)]


Σε μία από τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικονίζεται το νεφέλωμα NGC 2467. Το νεφέλωμα αυτό είναι ένα αστρικό «μαιευτήριο» σε απόσταση 13.000 ετών φωτός από τη Γη. Ήδη, κάποια από τα νεαρά άστρα του διακρίνονται χάρη στο έντονο μπλε-λευκό τους φως, ενώ κάποια άλλα είναι κρυμμένα στην πυκνή σκόνη και στα αέρια νέφη του νεφελώματος [φωτογρ.: NASA, ESA and Orsola De Marco (Macquarie University)]
[φωτογρ.: NASA, ESA and Orsola De Marco (Macquarie University)]





Αυτό το ηλικίας 5 εκατομμυρίων ετών αστρικό σμήνος βρίσκεται στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό γαλαξία-δορυφόρο του Γαλαξία μας, που βρίσκεται περίπου 200.000 έτη φωτός μακριά. Οι γαλαξίες που διακρίνονται στην εικόνα αυτή είναι στην πραγματικότητα εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακρύτερα από αυτό το αστρικό σμήνος.
Mεγένθυνε τις φώτο κ θα καταλάβεις.
[φωτογρ: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA) - ESA/Hubble Collaboration].


No comments:

Post a Comment