Wednesday, February 9, 2011

ΤΟ ΣΠΥΛΑΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΩΝ


Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται στην τοποθεσία Συκιά  στο νοτιοδυτικό τμήμα σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, 10 χιλιομέτρων από τον Λιμένα Μεστών ( το νοτιότερο μέρος της Χίου), και  5 χιλιομέτρων από το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι.

Το σπήλαιο των Ολύμπων είναι σπήλαιοβάραθρο με εξαιρετικά πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο που παρά τις μικρές του διαστάσεις το καθιστούν ένα από τα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας.
Υπάρχει μια φυσική είσοδο στην οροφή του της οποίας η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη επειδή απαιτεί  κατάβαση με σχοινί. Το ηλιακό φώς που μπαίνει από την φυσική είσοδο του σπηλαίου δημιουργεί ένα μοναδικό αισθητικό θέαμα όταν στο σπήλαιο βασιλεύει το σκοτάδι
Αλλη μία τεχνητή είσοδο (ράμπα) υπαρχει που ξεκινά από υψόμετρο 110 μέτρα περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας , Αφού κατεβούμε τη ράμπα και την σκάλα κοχλία βρισκόμαστε σε βάθος περίπου 30 μέτρων.Το σπήλαιο εξακολουθεί να είναι ενεργό πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία σχηματισμού του σταλακτιτικού διάκοσμου συνεχίζεται.
Επομένως χρειάζεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ στην διατήρηση του μικροκλίματος στο εσωτερικό του, το οποίο μπορεί να διαταραχθεί αν αλλάξουν οι περιβαλλοντικές   παράμετροι( θερμοκρασία, υγρασία, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα). Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε το σύστημα της διπλής πόρτας για την αποφυγή της δημιουργίας ρευμάτων αέρα , που ίσως διαταράξουν αυτές τις παραμέτρους.
Η θερμοκρασία (17οC) και η υγρασία (95%) στο εσωτερικό του παραμένουν σχεδόν σταθερές όλο το χρόνο ενώ η σταγονορροή μεταβάλλεται εποχιακά.
Η επισκέψεις διαρκούν 20-30 λεπτά και τα γκρουπ δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 25 άτομα ώστε να μη διαταράσσεται το μικροκλίμα. Οι επισκέπτες εισέρχονται στο σπήλαιο από τεχνητή είσοδο απολαμβάνοντας αρχικά πανοραμική άποψη της μεγάλης αίθουσας. Στη συνέχει περιηγούνται ανάμεσα στους σχηματισμούς σε κατάλληλα διαμορφωμένο πέτρινο μονοπάτι και απόλυτα ασφαλείς σκάλες και διαδρόμους από ανοξείδωτο χάλυβα, φθάνοντας σε βάθος 30 μέτρων. Η ξενάγηση γίνεται στα ελληνικά ή/και στα αγγλικά από ειδικά ενημερωμένους συνοδούς.

No comments:

Post a Comment